måndag, november 16, 2009

Monty - Ny artist - Ny singel!
Monty - En till himmel

Debutsingeln är här!

Hur gör man för att utvecklas som artist när man redan i första singeln har ett helt eget uttryck? David Pagmar har sedan Montt Mardiés debutsingel Highschool Drama tacklat dilemmat genom att ta sig an själsmässiga Ben Hur-projekt. Dubbelalbum, gästspel i massor och storslagna arrangemang.

Behovet av förändring och förnyelse är essentiellt för alla tänkande själar, men den takt som driver på oss i den postmoderna, nyhetsfixerade samtiden står i konflikt mot några av våra mest grundläggande behov. Samhörighet, trygghet, äkthet och kärlek. Resultatet av David Pagmars metamorfos är att han gått från att vara den populärkulturellt fullmatade Montt Mardié till att bara vara sig själv.

Men skaparjaget är inte David Pagmar. Det är Monty. Det är det namn han tagit när han nu presenterar sitt debutalbum på svenska vid namn 2010. Ett debutalbum som spränger Montt Mardiés popmusikaliska referensmall till atomer. Men det har inte varit en enkel process. David minns:

"När planet landade på Newark hade skrivkrampen varit konstant i över två månader. Jag hade rest runt mellan städer och länder men inget kunde få den att släppa. Men så, på ett motellrum i Morningside Hights kom orden. 10 låtar på 10 dagar. 10 låtar som suttit fast långt, långt där inne. Jag spelade dom för min vän Jay och hans ord "This is your best work yet man. I don't have a clue what you're singing about but it's really awesome" kommer för alltid att eka i mitt huvud. Jag hade hittat hem. På andra sidan Atlanten."

En annan akilleshäl för Monty har länge varit prestationsångesten som kommit med sökandet efter den perfekta finishen. Även här är den enligt logiken inverterade bilden av närhet kontra avstånd central. Skivan är inspelad live i en studio vid havet i Varberg och mixad i Los Angeles, New York och Berlin av superproducenten Ollie Olson (Snoop Dogg, Robyn mm). Låtarna har helt enkelt fått hitta sin slutgiltiga form i producentens sinne. Något som givit Monty en palett med sprakande färger.

Debutalbumet kommer den 10 mars 2010.