tisdag, april 08, 2008

Vapnet - Döda fallet - Release today!

Today Vapnets third album "Döda fallet" is released. Order physical CD here or as mp3 here - shipping worldwid!

Martin Abrahamsson i Vapnet om nya skivan:
”Döda Fallet
När jag startade Vapnet var det till viss del en reaktion mot rockbandsnormen, det fanns en poäng i att ha en sättning med fyra blåsare, en gitarrist och en sångare. Då kunde folk fortfarande bli besvikna över att vi inte hade en riktig trummis. Nu bryr sig ingen om det.
Alla tidigare inspelningar har gjorts hemma hos mig och det viktigaste instrumentet har varit min dator. Vapnets nya skiva är annorlunda, den kan nog klassas som en traditionell popskiva. Låtarna spelades in tillsammans i en riktig studio och vi har använt oss av många akustiska instrument: stråkar, vibrafon, orkesterpukor, cembalo och så vidare.
Vi spelade in Döda fallet på detta sätt av flera anledningar: dels så hade vi redan börjat spela med en trummis live och dels så hade jag börjat hata att sitta vid datorn. Men det var även ett försök att hitta en väg bort från den ständiga positioneringen inom popmusiken.
Jag känner mig så trött på hur gamla modernistiska värden fortfarande håller ett stenhårt grepp runt popmusiken och -kritiken idag. Samtidigt som Mojo-kulturen slentrianmässigt hånas så dyrkar journalister fortfarande samma idéer om ”det nya och det unga” En trend ska avlösa en annan, och vid varje skifte ska vi anstränga oss för att det ska kännas nytt och meningsfullt. Fortfarande är det några år från sextiotalet och framåt som präglar hela synen på hur musik skall bedömas och utvecklas. Men för mig är alla strävanden efter ”moderna utryck” retro i sig själv. Det är en nostalgisk längtan efter en tid då framtiden fortfarande existerade.
Jag trodde att jag kunde kliva bort från detta när jag lämnade datorn och lämnade över till ett klassiskt inspelningsförfarande. Att det var ett sätt att släppa trenden och plocka upp gitarren. Men det vi har gjort är att fullfölja den förutsägbara cykel jag själv föraktar, eftersom den elektroniska trend vi har sett de senaste åren naturligtvis kommer att få sin akustiska motreaktion.
Men jag väljer att se det här som ett första steget, en medvetenhet. De senaste åren har mannen med gitarren varit en tacksam slagpåse, någon jag har själv raljerat över och försökt distansera mig från. Samtidigt kan samma män köpa sig ett carte blanche genom en laptop eller analogsynth, Det är som om att man har glömt bort att det inte är gitarren i sig som är problemet.
Lite om skivan vi spelade in:
Mattias Glavå spelade in oss, han har spelat in andra skivor som vi gillade så vi frågade honom. Han var inte så överdrivet trevlig, det var skönt. Inspelningen var kanske inte alltid avslappnad, men det låter som att den är det i alla fall.
Låtarna är sig ganska lika, lite fler går i moll. Jag har även försökt att begränsa antal ackord och tonartsbyten. Skrev dock vissa låtar, som Plötsligt händer det inte och Stockholm, sett snett uppifrån innan jag fick den idén.
Jag tänkte länge att texterna var mina sämsta på den här skivan. Men när jag korrläste dem i häftet så såg det ändå rätt bra ut, jag kanske har fått högre krav. Min målsättning är att inte skämmas så mycket, så jag härdar mig genom texter som jag skäms lite inför. Det är därför jag använder ordet ”kärlek” i alla fall två gånger och ger en låt titeln Det rör inte hjärtat.
Om förra skivan på många sätt handlade om att vänta så handlar den här mera om att komma fram och upptäcka att det inte heller är lätt. I Inga fåglar och Jag såg bara dig strävar jag efter att nyansera bilden av kärlek. För den ses ofta som lösningen på ett, eller alla, problem, men vi vet ju att det inte fungerar så. Snart går du inte själv och Jag lät bara sanningen gå är däremot ganska onyanserade, olycklig kärlek är ju oftast det.
Foto på framsidan är taget vid Döda Fallet. Det ligger i Ragunda, en bit från Östersund. Vi åkte förbi där i somras.
Vapnet idag är Martin Hanberg, Anna Modin, Martin Abrahamsson (Östersund) och Stefan Strömberg, David Hansson och Philip Gates (Kungälv). ”
/Martin Abrahamsson

Video to the first single "Plötsligt händer det inte" Directed by Mattias Johansson feat. Cissi Wallin as the girl: